Vatikanen öppnar arkiv kring Pius XII

Den 2 mars 2020 blir Vatikanens arkiv kring påven Pius XII öppet för forskningsändamål. Det meddelade påve Franciskus på måndagen i en audiens för arkivets anställda. Öppnandet sker på dagen 80 år efter valet av Eugenio Pacelli till påve. Franciskus förklarade att han är ”viss om att den seriösa och objektiva historiska forskningen kommer att redovisa denna påves både strålande ögonblick och moment av största svårighet, svåra avgöranden och både mänskligt och kristet omdöme i ljuset av rättvis kritik”.

Franciskus gick inte närmare in på den ofta framförda kritiken mot Pius XII om alltför stor återhållsam gentemot nazisterna. Men han menade att Pius försökte ”hålla den lilla lågan av humanitära initativ brinnande med en hemlig men samtidigt alltid aktiv diplomati och i hopp om möjliga reaktioner av godhet”.

En del av arkivalierna kring Pius XII har redan öppnats, och en utgåva i 11 band med akter kring Pius XII och andra världskriget har getts ut. Men kritiker har funnit den ofullständig, och den har tagits emot med förbehåll. Nu öppnas arkiven som sträcker sig från 2 mars 1939 ända till Pacellis död 1958.

(Vatican News)