Bostons stift får SOS-linje för anmälan om övergrepp

Kardinal Sean O’Malley

Ärkestiftet Boston får ett SOS-nummer för anmälningar om övergrepp av kardinaler, biskopar och hjälpbiskopar. Det meddelar ärkebiskopen av Boston, kardinal Sean O´Malley, i sitt herdabrev till fastan. Han är även ordförande i Påvliga Barnskyddskommissionen.

Anonyma anmälningar om övergrepp av ledande prästerliga funktionärer leds via den nya linjen direkt till ett oberoende team som i förekommande fall kan koppla in de världsliga och de vatikanska myndigheterna, skriver kardinalen. Förebilden är ett system som redan fungerar vid brott mot ekonomiska eller etiska riktlinjer i ärkestiftet. Anmälningar kan göras via telefon eller över internet. Men den nya linjen skall fungera oberoende av systemen i ärkestiftet, understryker han.

– Tålamodet är slut bland de våra och i vidare kretsar och självfallet blir ropen efter effektivt handlande starkare, skriver O’Malley, Därför vill han inte vänta på de åtgärder som USAs biskopskonferens utarbetar efter mötet till skydd för barnen nyligen i Vatikanen. En exakt tidpunkt för när systemet skall vara infört nämner inte kardinalen.

(Vatican News)