Nicaraguas biskopar står utanför dialogen

Nicaraguas biskopar har beslutat att stå utanför den nationella dialogen. Både regeringen och oppositionen hade inbjudit biskopskonferensen att ”delta och åtfölja” dialogen. Men inbjudan kom först några dagar efter det första rundabordssamtalet, där ärkebiskopen av Managua, tillika ordförande för landets biskopskonferens, kardinal Leopoldo Brenes, deltog.

I ett meddelande i fredags citerade biskoparna påven Johannes Paulus II: ”Vi känner att lekfolket måste ta det direkta ansvaret för att i detta ögonblick styra nationens öden”. Själva står biskoparna vid folkets sida ”i dess lidande och smärtor”, skriver de.

Konflikten startade i april 2018 med en planerad social reform av den som auktoritär betraktade regeringen under Daniel Ortega. Reformen har dragits tillbaka, men polisen och regeringstrogna våldsverkande grupperingar har gång på gång angripit demonstranter. Enligt uppgift från människorättsorganisationer har konflikten hittills kostat minst femhundra människor livet.

(Vatican News)