Kardinal Pell fick sex års fängelse

Den australiske kardinalen George Pell (77) har dömts till sex års fängelse för sexuella övergrepp. Han har möjlighet att bli villkorligt frigiven efter tre år och åtta månader. Domen föll på onsdagen och kardinalen har överklagat.

Han dömdes skyldig i december till att som ärkebiskop i Melbourne på 90-talet ha förgripit sig på och antastat två minderåriga körsångare. En av dem har lidit ”en betydande och ihållande skada”, konstaterar domaren, och har i många år kämpat med starka känslomässiga störningar.

Pell bedyrar sin oskuld och har överklagat. Enligt hans försvarare är livesändningen av rättegången som skedde över flera TV-stationer ett bevis på  en organiserad mediakampanj mot Pell. Han hålls fängslad i isolering inför överklagandet som tas upp i juni. Heliga stolen har inlett en egen kanonisk undersökning av fallet inom Troskongregationen.

(Vatican News)