Påven kondolerar efter terrorattacken

Påve Franciskus har fördömt attentatet på två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland som ett ”meningslöst våldsdåd”. I ett telegram, undertecknat av kardinalstatssekreteraren Pietro Parolin, försäkrar påven alla nyazeeländare, främst den muslimska gemenskapen, om sin ”ärligt kända solidaritet” inför attacken.

I tankarna hos säkerhetsstyrkornas och räddningsstyrkornas ansträngningar, ber påven om helande åt de skadade och om tröst för de anhöriga och alla dem som drabbats av denna tragedi, skriver Parolin. 

Franciskus anbefaller de döda åt den allsmäktige Gudens kärleksfulla barmhärtighet och ber om Guds välsignelse med tröst och styrka åt hela nationen, slutar det korta kondoleanstelegrammet.

På fredagen klockan 13:45 lokal tid (01.45 centraleuropeisk tid) stormade en man en moské i Christchurch där flera hundra muslimer var församlade till fredagsbönen. Han öppnade urskiljningslös eld mot de församlade. Samtidigt skedde ett överfall på en annan moské i staden. 

Sammanlagt omkom 50 människor och lika många fördes till sjukhus med skottskador, uppger myndigheterna. Premiärminister Ardern betecknar överfallet som en ”unik och exempellös våldshandling”. 

Många av de döda kan ha varit migranter och flyktingar – de flesta av offren har i skrivande stund inte identifierats. Angreppet riktar sig mot alla nyazeeländare: ”I Nya Zeeland finns ingen plats för människor som begår sådana handlingar av extremt och exempellöst våld”, sade Ardern. Ett flertal personer har gripits, mycket talar för att attackerna har en rasistisk och extremistisk bakgrund.

(Vatican News)