S:t Josef

Helige Josef och Jesusbarnet, av Baciccio, cirka 1670-1685.

19 MARS
Mitt i fastan firar Katolska kyrkan över hela jorden en högtid som bryter ut i fest. Den helige Josef, Jungfru Marias brudgum, anförtroddes en uppgift av Gud som ingen annan fått: att ta hand om och skydda Guds största skatt, den heliga familjen, kyrkans urcell och ursprung.

Josef räddar sin gravida förlovade från vanäran genom att göra henne till sin hustru. I Betlehem gör han allt för att hitta tak över huvudet åt sin brud när hon ska föda Messias. Han flyr med Maria och barnet till Egypten när han märker att faror hotar dem. Alltid nära den heliga Jungfrun, men aldrig så att han glömmer att hon främst är den helige Andes brud, hon är bestämd för kroppens avhållsamhet för Guds skull.

Precis som hans namne, Josef i Första Moseboken, som betroddes med allt i sin herre Potifars hus (dock inte Potifars hustru!) så håller sig Nya testamentets Josef kyskt till den plats Gud har gett honom. Lika troget som den förste Josef tjänade Egyptens herre, farao, och säkrade folket från svält, lika troget tjänade Nya testamentets Josef Herren över alla herrar och tog hand om Jesus som skulle bli livets Bröd för världen. Han lever helt för Maria och barnet, aldrig för sig själv. En förebild för alla makar, inte minst i vår egoistiska tid.

Josef liknar sin namne i forntiden också genom att han förstår drömspråket från Gud. Ständigt är hans själ öppen för Guds ledning, änglarnas anvisningar, och han handlar därefter. Själv säger han inte ett ord. Han påminner oss om de rättfärdiga männen i Gamla testamentet: den tyste Noa som räddade sin familj genom att bygga arken, den tillitsfulle Abraham som lämnade sitt land och satsade allt på Guds löften, den hängivne Mose som förde Guds folk ut i friheten, eller David och hans son Salomo.

Det är Josef och ingen annan som får privilegiet att ge Guds Son namnet Jesus. Tanken svindlar: denne man får uppfostra sin Skapare, vara far i Gud Faders ställe, prägla Guds Son som människa, hjälpa honom att läsa, umgås med andra, hantera sin längtan att gå egna vägar (episoden då Josef hittar sin förrymde son i templet), skolas in i yrket. Mycket av det vi möter hos den vuxne Jesus i evangelierna återspeglar nog vad han lärt av Josef: det öppna och hänsynsfulla bemötandet av kvinnor, den självklara kyskheten, beslutsamheten att göra den himmelske Faderns vilja, den självuppoffrande kärleken.

Det var Josef som lyfte upp den lille Jesuspojken i Nasaret och tog honom på sina axlar. Jesus har älskat denne man som tog honom vid handen och lärde honom gå, tala, sjunga Davids psalmer, skämta, berätta historier, spika, timra, bygga, göra upp eld, använda lod och rikta bräder. Josef är den ende som Jesus har kunnat kalla abba (pappa) vid sidan av Gud. Josef visade Jesus hur man skulle be. Han berättade om folkets gamla hjältar och dess hopp till Gud. Hur många lyckliga och svåra stunder har Josef inte fått dela med Maria och Jesus, natt och dag! Hur har han inte själv helgats av den intima samvaron med dessa två som var utan synd? De har dagligen behövt hans hjälp på många sätt. Hur tacksam måste han inte ha varit mot Gud som lät honom ansvara för deras välfärd? Evangelierna berättar inget om slutet på Josefs liv, men Gud har utan tvivel tagit emot honom i himlen med Jesu ord ur liknelsen om talenterna: Du är en god och trogen tjänare. Gå in till glädjen hos din herre (Matt 25:21).

Josef är kyrkans beskyddare. Vi vänder oss med rätta till honom när det är kris. (Påve Franciskus lägger lappar med svåra problem under en bild av Josef i sitt rum och sover lugnt på natten.) Josefs öde visar att Gud litar på oss arma människor när han vill genomföra sin plan. Var som Josef! Det lilla och vardagliga du gör i Guds tjänst har oerhörd betydelse för Gud, och han glömmer det aldrig. Josef var speciell och du är speciell – var glad, tänk inte på fastan idag, fira för fullt.

Josef ledde den heliga familjen. På denna dag 2013 installerades vår påve Franciskus. Be för alla som Gud har satt att leda sitt hus på jorden, kyrkan.

(Katolska Liturgiska Nämnden)

Kyrkans bön på denna dag:
Allsmäktige, evige Gud, under den helige Josefs trogna vård lät du frälsningens mysterier ta sin början på vår jord. Hör hans bön och hjälp din kyrka att alltid troget tjäna detta verk, till dess det en gång fullbordas.