Albaniens ortodoxa kritiserar Konstantinopel och Moskva

Metropolit Epiphanius I, Ukrainas ortodoxa kyrka

Den albanska ortodoxa kyrkans heliga synod erkänner inte den autokefala ”Ukrainas ortodoxa kyrka”, som nyligen upprättats av den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, och kräver en snar ”synaxis”, rådskonferens, med alla autokefala kyrkor för att undvika ”faran med en smärtsam schism”.

Den albanska synoden påminner om att andra ortodoxa kyrkor, som Serbien, Rumänien, Bulgarien, Polen, Albanien, Tjeckien och Slovakien, stod enade i sin önskan om autokefali. I Ukraina däremot har metropoliten Onufrije av den ukrainsk-ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) med sina miljontals troende vägrat att acceptera autokefaliförklaringen av den ortodoxa kyrkan i Ukraina, som leds av metropolit Epifanij. 

De albanska biskoparna betvivlar den kanoniska giltigheten i vigningarna hos några av den nya kyrkans hierarker som tillsatts av Konstantinopel. Men de kritiserar också den ryska ortodoxa kyrkans beslut att inte delta i konciliet på Kreta nyligen och att avbryta den eukaristiska gemenskapen med Konstantinopel. Den eukaristiska gemenskapen måste stå utanför alla kyrkopolitiska konflikter, betonar de.

(Vatican News)