Kyrkan ger nystart åt dialogen i Nicaragua

Luis Angel Rosadilla och nuntien ärkebiskop Waldemar Sommertag

Genom förmedling av bland andra den apostoliske nuntien i Nicaragua har dialogen mellan regering och opposition fått en nystart. Det bekräftar båda samtalspartner. En första punkt på dagordningen är frigivningen av politiska fångar. 

Inom trettio dagar skall alla regeringsmotståndare som arresterats i samband med protestaktioner friges. Det sade envoyé för OAS (Organisationen av amerikanska stater) Luis Angel Rosadilla på en presskonferens tillsammans med nuntien på onsdagen. Sedan protesterna började i april i fjol har drygt sju hundra människor arresterats.

Nuntien ärkebiskop Waldemar Sommertag har ständigt appellerat till de båda parterna att återuppta dialogen. Samtalen mellan regering och opposition började i slutet av februari men avbröts genast. Ärkebiskopen av Managua, kardinal Leopoldo Brenes, har tackat nuntien för hans insats som enda kyrklig representant vid samtalen. Biskopskonferensen i landet, som Brenes leder, har inte ansett sig kunna delta i den politiska dialogen.

Nicaragua upplever sedan april förra året en djup politisk kris. 325 personer som deltog i protesterna mot president Ortegas auktoritära regeringsstil uppges ha dödats.

(Vatican News)