Prisbelönt film om S:t Augustinus visades i Tumba

Msgr Ghattas Louis, en av initiativtagarna till filmvisningen, tillsammans med Henri Aoun, som såg till att det unika filmprojektet blev verklighet.

Den internationellt prisbelönta filmen Augustine, Son of her Tearsvisades i går på kulturcentret Tumbascenen söder om Stockholm. Bakom visningen stod Melkitiska församlingen i Silverdalen, föreningen Mount Lebanon och Studieförbundet Bilda. En av hedersgästerna var initiativtagaren till filmproduktionen, Henri Aoun, bördig från Libanon och ordförande för SOHT Film Production & Global Distribution

Henri Aoun berättar att filmen redan från början var tänkt som ett missionsprojekt, dels för att vittna i den arabisktalande världen om en av kyrkans mest betydelsefulla helgon, S:t Augustinus, som var från Nordafrika, dels som ett exempel på samarbete mellan människor över kulturella och religiösa gränser. Det som gör projektet unikt är att regissören och samtliga skådespelare är muslimer från Nordafrika. Dessutom har kulturministerierna i Algeriet och Tunisien stöttat produktionen. Filmen har rönt stor uppmärksamhet och har mottagit flera priser, bland annat för bästa film vid Alexandria Film Festival for Mediterranean Countries

Filmen återberättar S:t Augustinus liv (354–430), hans uppväxt i Tagaste (i nuvarande Algeriet) hans karriär som retoriker i Kartago (i nuvarande Tunisien), Rom och Milano, hans sökande efter sanning och slutligen hans omvändelse och dop. Genom hela berättelsen finns också hans mamma Monika närvarande, som den som oupphörligt ber för sin sons omvändelse. Inspelningen har skett på de historiska platser som Augustinus var verksam på och 

I skrivande stund undersöks möjligheten för fler visningar av filmen.

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: