Colombias kyrka vill ha dialog

Ärkebiskop Oscar Urbina

Den colombianska biskopskonferensen vill att regeringen och småbönderna samt representanter för ursprungsbefolkningen i landets sydvästra del startar en dialog. Landsdelen har skakats av oroligheter och demonstrationer.

– Vi uppmanar landets regering, kommunerna och samhällsorganisationerna att göra framsteg på dialogens väg för att finna konkreta svar, övervinna problemställningarna och leda kommunerna in på en väg mot uthållig utveckling i samklang och delat ansvar, citerar dagstidningen El Pais den colombianska biskopskonferensens ordförande, ärkebiskop Oscar Urbina.

Särskilt när det gäller våldet, bristen på livsmedel och mediciner, den höga arbetslösheten och saknaden av framtidsperspektiv måste det skapas lösningar, skriver biskopen. I regionen Cauca demonstrerar sedan flera dagar ursprungsbefolkningens organisationer och småbönder för att den förra regeringens löften skall hållas.

Colombias konservative president Ivan Duque ämnar besöka provinsen först sedan demonstranterna upphäver blockaden av viktiga trafikleder som Panamericana, meddelar inrikesministern Nancy Patricia Gutierrez. Regeringen har utlovat investeringar i området. Landets armé skickade under veckoslutet två flygplan med tio ton mediciner till den isolerade regionen Narino. Flera personer har dödats under oroligheterna.

(Vatican News)