Påven vill träffa romer i Rumänien

Romska flaggan

På sitt besök i Rumänien i slutet av april och början av maj vill påve Franciskus också träffa samman med romer. Det framgår av reseprogrammet som publicerades igår. Det jämförelsevis långa besöksprogrammet på tre dagar skall omfatta Bukarest, Iasi, Sumuleu-Ciuc och Blaj.

Höjdpunkter blir saligförklaringen av sju grekisk-katolska biskopar som blev martyrer under kommunisttiden och mötet med den ortodoxe patriarken Daniel och den Heliga synoden. Också tillfällen till kontakt och samtal med familjer och ungdomar planeras.

Fredagen 31 maj, första besöksdagen, träffar påven landets politiska ledning och därefter de ledande inom den rumänska ortodoxa kyrkan. Han besöker den nybyggda ortodoxa katedralen och den katolska S:t Josefskatedralen, där han firar mässa.

Sista dagen, 2 juni, deltar han i den ”gudomliga liturgin”, en mässa efter den österländska riten, där också saligprisningarna firas. Därefter får han träffa den romska gruppen i Blaj, innan han återvänder till Rom.

(Vatican News)