Påven mötte den siste munken från Tibhirine

Påve Franciskus uppmanade präster och ordensfolk till dialog med den muslimska majoritetsbefolkningen i Marocko. Det skedde vid ett av de sista mötena på påvens besök i landet.

– Var snälla och hemfall inte till proselytism! Låt oss minnas Benedikt XVI:s ord, att kyrkan inte växer genom proselytism utan genom attraktionskraft, sade påven i utkanten av ett möte.

Riktigt gripande blev det när han fick skaka hand med broder Jean-Pierre Schumacher, 95, den siste överlevande från trappistklostret Tibhirine i Algeriet, vars övriga kommunitet dödades 1996 sedan de förts bort av av islamister. I december i fjol blev de helgonförklarade.

– Låt er kärlek alltid vara en aktiv kärlek och därmed en väg av samhörighet med alla kristna i de olika konfessionerna i Marocko. Ett ”ekumene” av kärlek till nästan. Må den också vara en väg av dialog och samarbete med våra muslimska bröder och systrar och med alla människor av god vilja, sade påven.

(Vatican News)