Indoniesien: Antalet hädelsefall fördubblat

Antalet fall av blasfemi (hädelse) i domstolar i Indonesien har mer än fördubblats, från nio stycken år 2017 till tjugofem i fjol. Det rapporterar Setara Institute for Democracy and Peace. Institutets forskare om mänskliga rättigheter pekar på hatpredikningar och missbruk av religionen som instrument i politiken som bakgrund. I drygt nittio procent av fallen rör det sig om förolämpning av islam. 

Det kändaste fallet är en 44-årig kvinnlig buddhist, mor till fyra barn, som dömdes i norra Sumatra till arton månaders fängelse för att ha klagat över volymen på ett böneutrop. Muslimerna tolkade hennes klagan så att hon vill stoppa utropet, och de angrep hennes hem och plundrade det.

Vid sidan om blasfemilagen från 1965 förklaras det stigande antalet fall med en ny lag från 2016 som förbjuder så kallade hatpredikningar mot etniska grupper, religioner och raser, anser människorättsaktivisterna.

Åttiosju procent av de drygt tvåhundra sextio miljonerna invånare i Indonesien är muslimer. Landet ansågs länge vara ett föredöme i förenlighet mellan islam och demokrati. 2005 förklarade dock en fatwa från landets högsta islamiska råd att liberalism, sekularism och även pluralism är haram, det vill säga förbjudet.

(Vatican News)