Kyrkan i främsta ledet mot människohandel

Påve Franciskus är angelägen om att katolska kyrkan allt starkare arbetar för att få bort allt slags människohandel. En nyligen avslutad konferens i Rom handlar om detta ämne och har tillfälle att visa på konkreta steg för medarbetare i kyrkan, säger pater Fabio Baggio, andresekreterare vid Vatikanens avdelning för migranter och flyktingar inom Dikasteriet för helhetlig mänsklig utveckling.

Konferensens huvudtema var tudelat: människohandel för sexuellt utnyttjande och utnyttjande inom näringslivet.

– Vi lär säkert inte stanna vid dessa två teman. Det handlar för oss också om handel med organ, människohandel för tvångsäktenskap och i människohandel för slaveri i allmänhet. Detta är kanske mindre påtagliga former, och därför också mera subtila och farliga, säger pater Baggio.

Konferensen har pågått sedan i måndags i Sacrofano nära Rom och avslutades på torsdagen. Man analyserade de mekanismer som skapar efterfrågan på nya slavar – ”motorn bakom en tragedi av bibliska mått”, säger Baggio. 

I mötet deltog omkring 160 biskopar, ordensfolk, experter och anställda vid biståndsorganisationer. Ungefär hälften var kvinnor. Särskilt ordenssystrar spelar en viktig roll i kampen mot människohandel och i insatsen för offren.

På slutet av konferensen deklarerade deltagarna sin förpliktelse att samarbeta med berörda parter kring specifika prioriteringar. Det gäller en rad konkreta åtgärder som utgör att handlingsprogram för de kommande tre åren. Konferensresultatet delges påven Franciskus i en privataudiens, berättar pater Baggio.

(Vatican News)