Sydostasien: Kristna inte välkomna

I Brunei har nyligen sharialagar införts, vilket särskilt drabbar religiösa minoriteter.

Attacker mot kyrkor och ett allt mer fientligt klimat: de kristnas frihet hotas alltmer i Sydostasien. I flera länder accepterar muslimer och hinduer endast sina egna vid sin sida. Människorättsexperter noterar ett stigande tryck på de kristna i regionen, säger Thomas Müller vid den kristna hjälporganisationen ”Open Doors”.

I Brunei har nyligen sharialager införts som särskilt drabbar religiösa minoriteter. I Indien kommer valet nästa onsdag att stärka en ”striktare hållning inom islam” och en ökad polarisering mellan liberala och konservativa. I maj i fjol angreps tre kyrkor och kristna kors på kyrkogårdar stals.

Mellan 2017 och 2018 steg antalet dokumenterade våldsattacker mot kristna med 20 procent, och regeringen sade sig ha för avsikt att befria landet från alla ickehinduiska influenser fram till 2021, säger en medarbetare vid människorättsorganisationen ADF. Visserligen har framsteg gjorts och ett avtal slutits med EU, men ett klart ställningstagande för mänskliga rättigheter och försvar av minoriteter saknas, betonar han.

(Vatican News)