Egyptens katoliker väntar på legalisering

Mer än 900 kristna kyrkor har den egyptiska regimen legaliserat under de senaste tre åren. Ett imponerande antal. Men katolska kyrkor är inte bland dem. Kanske därför att katolikerna i Egypten är en liten grupp och därtill splittrade, till exempel i koptiska katoliker och romerska katoliker. 

– Vi har 120 katolska kyrkor och 20 religiösa inrättningar som inte är officiellt erkända. Ansökningarna ligger hos regeringen, och vår koptisk-katolska advokat hoppas på svar till Påsk, säger generalsekreteraren för det egyptiska kyrkorådet, pater Boulos Garas i en intervju.

Egyptens president al-Sisi kom till makten genom en kupp 2013 och den dåvarande koptisk-ortodoxe patriarken stödde honom demonstrativt. Det har gett utdelning för den koptisk-ortodoxa kyrkan, som omfattar omkring tio procent av befolkningen. Men al-Sisis kupp och hans positiva behandling av de kristna retar islamistiska fundamentalister. Gång på gång har kyrkor utsatts för attentat.

Ändå är pater Boulos inte särskilt orolig.

– Jag är säker på att den som har låtit kyrkan uppföras också är stark nog att beskydda den. Det har jag aldrig tvivlat på.

(Vatican News)