Greta Thunberg skall träffa påven

I samband med generalaudiensen på onsdag får Greta Thunberg träffa påven, bekräftad Vatikanens talesperson Alessandro Gisotti på söndagen. Hon väntas besöka Rom från onsdag till fredag. Resan går med tåg eller elbil – hon avvisar principiellt flygresor på grund av deras stora miljöpåverkan – och onsdagens höjdpunkt blir det korta samtalet med påven.

På twitter skriver Greta Thunberg att hon vill besöka Vatikanen och den italienska senaten. För fredagen planerar hon att ta del i en utlyst elevstrejk i Rom. 

Påve Franciskus som ständigt i samtal med stats- och regeringschefer tar upp problemet med klimatförändringarna väntas ställa sig bakom den svenska klimataktivisten och hennes protester. Kanslern för Påvliga akademin för vetenskap och socialvetenskap, Marcelo Sanchez Sorondo, betonade i mitten av mars.

– Jag är säker på att Franciskus är mycket glad för detta initiativ till skydd för klimatet. 

Också ett flertal biskopar har berömt Greta Thunbergs insats. Berlins ärkebiskop Heiner Koch till exempel ser i henne en ”profet av idag”.

(Vatican News)