Påven kondolerar Paris

Den stora branden i Paris fick påve Franciskus att på tisdagen ringa upp Frankrikes president Macron, meddelar Vatikanens pressavdelning. Dessutom har han skickat ett kondoleansbudskap till Paris ärkebiskop Michel Aupetit. Så här skriver påven:

Efter branden, som förstört en stor del av katedralen Notre-Dame, deltar jag i er sorg och i sorgen tillsammans med alla troende i ert stift, med invånarna i Paris och med alla fransmän. Under dessa fastetider, då vi tänker på Jesu lidande, död och uppståndelse, är jag nära er i anden och i mina böner”

Branden har svårt skadat en historisk byggnad. Men jag vet också att den har drabbat en nationell symbol som alla parisare och fransmän, med sina olika övertygelser, älskar och uppskattar. För Notre Dame är den arkitektoniska juvelen i ett kollektivt minne, platsen för många viktiga händelser och ett vittne om tron och bönen hos katolikerna i stadens hjärta.”

Jag tackar brandsoldaterna som begränsade elden för deras mod och arbete; jag hoppas att katedralen Notre Dame genom ett återuppbyggnadsarbete och med allas deltagande på nytt kan bli till smycket i stadens hjärta och till ett tecken på tron hos dem som en gång byggde denna moderkyrka i stiftet, ett arkitektoniskt och andligt arv för Paris, Frankrike och hela mänskligheten.”

I detta hopp nedkallar över jag er, de franska biskoparna och de troende i ert stift av hela mitt hjärta den apostoliska välsignelsen, och Guds välsignelse även över invånarna i Paris och hela Frankrike.

Franciskus pp.

(Vatican News)