Skakade reaktioner efter branden i Paris

Även Donald Trump och Barack Obama reagerade med förfäran på den stora branden i Notre Dame i Paris. De franska biskoparna talar i sitt officiella uttalande om ”djup sorg”:

– Vi är medvetna om att utstrålningen från Notre Dame når långt utanför den franska huvudstadens gränser. Katedralen förblir en framstående symbol för den katolska tron och en plats för alla, troende och icketroende, skriver biskoparna. Nu i början av Stilla veckan ”är katolikerna ”ännu mer kallade till att vara kyrkans levande stenar.

Paris ärkebiskop Michel Aupetit var på måndagskvällen tillsammans med den franske presidenten Macron på plats för att få en föreställning om skadorna. Via twitter uppmanade Aupetit församlingarna i stiftet att ringa i klockorna för att kalla människor till bön.

Ordföranden i biskopskonferensen i grannlandet Tyskland, kardinal Reinhard Marx, kallade Notre Dame en plats där fransk historia har skrivits och där man minns nationella katastrofer i sorg och i bön.

– Nu är denna plats själv uppfylld av sorg. Stilla veckan med sina skakande bilder och texter har för Paris, Frankrike och Europa blivit en vecka av djupaste sorg, skriver kardinal Reinhard Marx.

(Vatican News)