Påven uppmuntrar Greta att fortsätta skydda klimatet

Den unga klimataktivisten Greta Thunberg deltog i påve Franciskus generalaudiens på Petersplatsen på onsdagen. Hon visade honom ett plakat med texten ”Join the climate strike”, Var med i klimatstrejken”.

Efter generalaudiensen hälsade påven bland många gäster även kort på den sextonåriga skoleleven från Sverige. Greta och påven skakade hand och bytte några ord. Greta visade upp sitt plakat ”Join the climate strike”.

– Den helige fadern tackade Greta Thunberg för hennes engagemang till försvar för miljön och uppmuntrade henne till att fortsätta, och Greta, som hade bett om sammanträffandet, tackade den helige fadern för hans stora engagemang för försvaret av skapelsen. Det sade Heliga stolens talesman Alessandro Gisotti till journalister efter det korta mötet på onsdagsmorgonen.

Under sin tre dagar i Rom har Greta Thunberg flera punkter på sitt program. På torsdagsförmiddagen tas hon emot av den italienska senatens president Elisabetta Casellati. Därefter öppnar de båda ett seminarium om följderna av klimatförändringarna.

Inför den världsvida strejken för skydd för klimatet under mottot ”Fridays for Future” förklarade i mitten av mars kuriebiskopen Marcelo Sanchez Sorondo att påven står bakom de internationella klimatprotesterna som skolelever genomför. Han hänvisade till miljöencyklikan Laudato si’ från 2015 och till flera olika uttalanden av påven om klimatavtalet i Paris.

Greta Thunberg har tillkännagivit att hon deltar i en elevstrejk på Piazza del Popolo i Rom på fredag. De lokala organisatorerna meddelade detta redan för en tid sedan. Italien har inget påsklov vid denna tid, och Långfredagen är ingen helgdag.

Under dagarna kring Påsk vill Greta Thunberg också besöka EU-parlamentet i Bryssel och engelska parlamentet i London. Denna gång som nästan på alla sina resor i Europa använder hon tåget som transportmedel i stället för flyget.

(Vatican News)