Påven fördömer terrorn på Sri Lanka

Den katolska kyrkan Sankt Sebastian i Negombo.

Påve Franciskus har på nytt fördömt attentaten mot hotell och kyrkor på Sri Lanka i söndags.

– Jag hoppas att alla fördömer dessa terrorattentat som omänskliga brott som aldrig kan rättfärdigas, sade han på annandag påsk efter middagsbönen på Petersplatsen.

Franciskus bad också om brett stöd för befolkningen på önationen, som han besökte 2015.

– Jag uppmanar alla att inte dröja med att erbjuda all slags nödvändig hjälp åt denna älskade nation, sade han. Sedan bad han tillsammans med de församlade ett Ave Maria för de döda, de sårade och de anhöriga. 

Redan på påsksöndagen hade påven efter sin välsignelse Urbi et orbi  (över staden och världen) bestört uttalat sig om attentaten på Sri Lanka. Enligt preliminära uppgifter dödade serien av attentat över 300 människor. 500 personer sårades. Bland de döda skall 35 vara utlänningar.

Sammanlagt åtta sprängladdningar detonerade på ön på söndagen. De drabbade bland annat tre lyxhotell och tre katolska kyrkor: Sankt Antonius i huvudstaden, Sankt Sebastian i Negombo och i Batticaloa på Östra Sri Lanka.

Bakom dåden står självmordsbombare, uppger myndigheterna. Vilka de är, och deras motiv, är i skrivande stund oklart. Sri Lankas regering betraktade på måndagen en inhemsk islamistgrupp som ansvarig.

Landets kardinal Albert Malcolm Ranjith har manat de kristna till eftertanke och förlåtelse. Regeringen har uppmanat till en bred och förutsättningslös utredning av terrorattackerna. Attackerna kom oväntat, spänningarna mellan de olika religionerna i detta mestadels buddhistiska land är visserligen kännbara men har inte kommit till massivt uttryck under senare år.

(Vatican News)