Sri Lanka: Kardinalen manar till besinning

Massbegravning i St. Sebastian’s Church i Negombo efter påskdagens dödliga attentat.

Ärkebiskopen av Colombo, kardinal Albert Malcolm Ranjith, har efter den dödliga serien attentat på kyrkor och hotell manat de kristna till besinning. I en intervju med Vatican News säger han att spänningarna mellan muslimer, buddhister och kristna på Sri Lanka varit relativt små sedan flera år.

Redan på söndagen besökte han en kyrka i Colombo där en bomb hade dödat omkring femtio personer. Sedan uppmanade han de troende till besinning ”så att ingen utövar en gatans domstol och så att begravningarna kan ske i lugna former”.

Terrordåden kunde inte förutses, anser kardinalen.

– Sedan tio år har sådant inte skett hos oss, läget har varit fredligt och vi var fulla av hopp, betonade han. Spänningar fanns mellan islamiska grupper och den (buddhistiska) majoriteten, men ingen kunde förutse ett sådant attentat.

Kardinalen antyder att internationella kontakter kan stå bakom dåden, men betonade att det var lokala grupper som utförde dem. Sri Lankas regering håller en inhemsk grupp ansvarig och menar att det är gruppen National Thowheeth Jama’ath som står bakom.

Ranjith satsar enligt egen utsaga på förtroende för samarbetet mellan religionerna.

– Mellan den islamiska och de andra samfunden råder fred och endräkt, säger han. Vi kan utveckla den situationen ytterligare.

(Vatican News)