Filippinerna: Varning för mediernas slaveri

Spridandet av fake news och det ökande beroendet av mobiltelefoner har förslavat många människor, varnade den filippinske kardinalen Luis Tagle på skärtorsdagen. Som motvikt måste vi sprida goda nyheter, manade han.

– Somliga kan inte ens under mässan låta bli att fingra på mobilen, klagade han.

– Många unga hör aldrig några goda nyheter, bara kritik. De hör bara att de inte förmår uppfylla förväntningar man ställt på dem. Men förväntningarna är orealistiska, säger kardinalen.

I sin påskpredikan uppmanade han de unga att alltid vara ärliga på sociala medier, för att därmed motverka vår tids förslavande som tilltar oroväckande snabbt.

Även påve Franciskus, som inte har någon mobil, inte ser på TV och inte vet så noga vad WhatsApp är, varnar för farorna med kommunikationsmedlen. Romerska skolelever rådde han att hellre tala direkt med varandra än via mobilen.

Benedikt XVI skrev 2009: Om dessa nya teknologier skall tjäna den enskildes och samhällets bästa, får användarna inte byta bilder och ord som är nedvärderande för människor och utesluta allt det som ger näring åt hat och intolerans.

(Vatican News)