Biskop manar till förbön efter mord i synagoga

Ett antisemitiskt attentat i en synagoga i Kalifornien i lördags, sista dagen i den judiska Pesachfesten, dödade en kvinna och skadade allvarligt tre andra personer. Biskopen av San Diego, Robert W. McElroy, har uppmanat sina präster att i söndagsmässornas be för den judiska församlingen.

Angriparen i Poway norr om San Diego sköt omkring sig med ett gevär. Ett fel på vapnet förhindrade att ännu fler drabbades. Polisen betecknar dådet som ett hatbrott. Den 19-årige gärningsmannen flydde först men ringde sedan polisen och lät sig gripas, efter att ha spridit hatparoller mot judar på internet.

”Gudshus skall vara platser av fred”, twittrade San Diegos biskop. Han betecknade attacken som ”meningslöst våld”, och riktade sig till judiska troende: ”Ni skall veta att hela den katolska gemenskapen i San Diego ber för er.” 

Senast i höstas skakades USA av ett attentat mot en synagoga i Pittsburgh i förbundsstaten Pennsylvania. Vid det attentatet sköt en antisemitisk gärningsman ihjäl elva människor.

(Vatican News)