Franciskus: ”Evakuera flyktingarna ur de libyska lägren!”

Påve Franciskus manade i söndags till förbön för flyktingarna i lägren i Libyen. ”Deras redan i sig svåra läge förvärras ytterligare av den aktuella konflikten”, sade han efter Regina Coeli-bönen på Petersplatsen. Franciskus uppmanade till att låta ”särkilt kvinnor, barn och sjuka evakueras genom humanitära korridorer”. 

Sedan en månad försöker den libyske generalen Khalifa Haftars trupper störta premiärminister Fajis al-Sarradsjs av FN erkända regering. Drygt tre hundra människor skall ha dödats i konflikten, uppger FN. Läkare Utan Gränser hävdar att oskyldiga afrikanska migranter som i Libyen väntar och hoppas på en överfärd till Europa hamnar mellan fronterna. 

I läger i Tripolis utsätts migranter urskiljningslöst för beskjutning. Läkare Utan Gränser och UNHCR kräver att omkring tre tusen människor snarast friges ur lägren i Tripolis. I lägret Kasr bin Gasjir skall även spädbarn och gravida kvinnor hållas fångna.

Det kaotiska läget har gjort Libyen till ett omtyckt land för människosmugglare som slår mynt ur dramat med den afrikanska migrationen i riktning mot Europa. Migranter som överlevt färden till Europa berättar sedan flera år om svåra brott mot mänskliga rättigheter i de libyska lägren.

(Vatican News)