Kardinal: ”Fundamentalismen är ett nederlag”

Fundamentalismen är alltid ”ett tecken på förtvivlan i förnuftet och ett nederlag för tron”. Det sade kardinalstatssekreteraren Pietro Parolin i lördags i klostret San Miniato al Monte i Florens.

”Vi behöver allt, utom en krigisk tro”, citeras Heliga stolens ”andre man” efter påve Franciskus. Parolin fick frågan, vilka svårigheter kyrkan idag ser sig utsatt för. Inför en verklighet som blir alltmer okänslig gentemot tron behövs det ett djupt, koherent vittnesbörd, sade kardinalen.

– Jag tror det är vad Gud vill ha av oss. Vi behöver inte bekymra oss alltför mycket, för sist och slutligen tillhör kyrkan Herren, och Han vet att hantera denna situation. Men av oss krävs att leva upp till förpliktelsen att ge detta vittnesbörd, svarade kardinal Pietro Parolin.

Europa står idag inför stora svårigheter. Det måste man ”ärligt medge”, sade Parolin. Anledningen är förlusten av de värderingar som gällde i början av europatanken, ”och som också är djupt kristna värderingar eller i varje fall kommer ur det kristna arvet, som solidaritet och subsidiaritet”, betonade Parolin. 

I slutet av maj äger valet till EU-parlamentet rum. Oavsett resultatet i valet måste Europa ”– låt oss använda ett banalt ord – återfinna sin själ”, sade kardinalen ordagrant.

(Vatican News)