Trump i förbön för terroroffer i alla religioner

USA:s president Donald Trump har krävt ett slut på våldet mot människor av alla religioner. På ”Nationella Böndagen” uppmanade han i Vita Huset inför representanter för alla religioner ”alla civiliserade nationer” till ansträngningar mot terrorismen.

Trump nämnde uttryckligen offren för attacken mot religiösa institutioner som de på Sri Lanka, i Nya Zeeland eller Kalifornien. I Sydöstasien hade kristna attackerats av islamister, i Nya Zeeland hade en vit rasist angripit muslimer.

I Kalifornien angrep förra söndagen en amerikan en synagoga. Bland de hundra deltagarna i synagogegudstjänsten fanns rabbi Yisroel Goldstein, som hörde till de skadade. Senast i fjol dödade en man elva judar i Pittsburgh under en gudstjänst.

Bakgrunden till firandet är den sedan 1988 lagligen fastställda ”Nationella Böndagen” i USA, som högtidlighålls varje år den första torsdagen i maj. Enligt amerikanske demografer ber femtiofem procent av befolkningen varje dag, ett undantag bland länder med högt välstånd.

Orsaken till detta är enligt forskare den ringa statliga inblandningen i religiösa angelägenheter. Det har lett till en öppen religiös ”marknad”. Eventuellt kan den höga andelen bedjande föras tillbaka på den stora inkomstskillnaden i landet.

(Vatican News)