Jean Vanier död

Den kanadensiske filosofen, teologen och humanisten Jean Vanier har avlidit, 90 år gammal. De sista dagarna vårdades han för cancer i Paris. Jean Vanier var född 1928 som den fjärde av fem bröder. Från början inriktad på en militär karriär, bytte han i 20-årsåldern livsväg och började teologiska studier med syfte att bli präst.

1964 blev mötet med människor och miljö på ett mentalsjukhus avgörande för hans liv. Tillsammans med två av patienterna startade han ett boende för människor med intellektuella funktionshinder i Troisly-Breuil med namnet L’Arche, Arken. Här kan de som behöver stöd dela sitt liv med andra som kommit för att leva med dem och bistå dem. Man delar på praktiska och teoretiska uppgifter och skapar så en levande och jämställd gemenskap.

Idag finns Arken som 33 gemenskaper godkända som medikosociala institutioner där drygt 1 200 människor med detta slags funktionshinder lever. De är förenade i ett internationellt förbund med 154 enheter i fem världsdelar.

I samband med sin 90-årsdag i fjol sade Vanier:

– Jag är bara någon som föddes för nittio år sedan och skall dö om några år och då har alla glömt mig. Det är verkligheten…

(eglise.catholique.fr m fl)