Påven på Balkan: Fredsmöte på Lenintorget

(Foto: Vatican News)

På sin 29:e utlandsresa besöker påve Franciskus i Bulgarien och Nordmakedonien. På måndagkvällen träffade han samman med ledare för andra kyrkor och religioner i en aktion och bön för fred. På Oavhängighetstorget, det tidigare Lenintorget i Sofia, samlades representanter för judarna, muslimerna, armenierna, protestanterna och ortodoxa. Även om den bulgariska ortodoxa majoritetskyrkan inte deltog, lär åtskilliga ortodoxa ha varit bland de församlade på torget.

Scenariot var minimalistiskt: ett ljus med påvebesökets logotyp, ett litet olivträd som fredssymbol, och rosor, eftersom Bulgarien är ”rosornas land”. Männen på podiet tände facklor och läste texter. Många hänsyftade på Franciskus av Assisi.

Franciskus har blivit en ”fredsbyggare”, sade påven, genom sin kärlek till skapelsen och till varje människa.

– Och var och en av oss är kallad att i hans fotspår bli en byggare, en ”hantverkare” för fred. Vi måste be om denna fred och arbeta för den, den är gåva och samtidigt uppgift, en skänk och en ständig möda varje dag att bygga upp en kultur, där också freden är en grundläggande rättighet.

Det handlar om en ”aktiv fred”, sade påven och förutsatte ”att vi går dialogens väg och gör allas samarbete till vår levnadsregel och ömsesidig förståelse till metod och måttstock”. Det var ett ungefärligt citat ur den gemensamma ”Deklarationen om alla människors broderlighet” som Franciskus och den muslimske storschejken Mahmoud al-Tayeb undertecknade i Abu Dhabi i februari.

– I kväll är vi här för att be inför dessa facklor som våra barn har kommit med. De symboliserar kärlekens eld som brinner i oss och som måste bli till ett barmhärtighetens, kärlekens och fredens fyrtorn på våra livsområden. Vi vill att den blir ett fyrtorn dom lyser upp hela världen. Med kärlekens eld vill vi smälta krigens is, sade påve Franciskus.

(Vatican News)