Påven på Balkan: Möte med migranter i Sofia

Påve Franciskus mötte på måndagsmorgonen en grupp migranter från Syrien, Irak och Afghanistan i en flyktinganläggning i utkanten av Sofia. Han försökte ge dem mod och tackade dem för deras ”goda vilja”. 

Vatikanen betecknade sammanträffandet som ”privat”. Anläggningen är en tidigare skolbyggnad i stadsdelen Vrazhdebna nära flygplatsen. ”Idag är migranternas och flyktingarnas värld något av ett kors; ett kors för mänskligheten och ett kors som drabbar så många människor”, sade han i ett improviserat tal. Han önskade migranterna och deras medborgare som är kvar i deras ursprungsländer allt det bästa och lovade att be för dem.

Barnen i inrättningen tog emot Franciskus med en sång och överlämnade egna teckningar till honom. En afghansk flykting som levt fem år i Bulgarien berättade om sina erfarenheter, och en volontär från Caritas rapporterade om sin insats. En annan Caritasfrivillig berättade om människorna i inrättningen som är osäkra om huruvida de får stanna i landet eller skall utvisas. ”Vi katoliker vill låta dem konkret uppleva Guds kärlek”, sade kvinnan. Många av medhjälparna i hemmet är tidigare flyktingar och muslimer.

(Vatican News)

%d bloggare gillar detta: