Moskva: ”Påvebesök i Ryssland en möjlighet”

Den katolske ärkebiskopen i Moskva Paolo Pezzi har betecknat ett påvebesök i Ryssland som ”en möjlighet”. Det skedde i ett samtal med romerska präster i den ryska huvudstaden. Det svåra är för närvarande ”snarare av politisk och psykologisk natur” sade han till en grupp pilgrimer under ledning av kardinalvikarie Angelo de Donatis på söndagen.

Relationerna med den ryska ortodoxa kyrkan betecknade Pezzi som hjärtliga. Sedan mötet mellan patriarken KIrill och påven i Havanna 2016 förekommer försök till ”gemensamma vittnesbörd för evangeliet”. Berörda ämnesområden är skydd för livet, familjesjälavård och hjälp till marginaliserade.

Den ”förlust av längtan efter Gud” som kan konstateras betecknar den sedan 26 år i Ryssland verksamme ärkebiskopen som ett resultat av kommunismen. Han jämförde den i Ryssland märkbara pessimismen inför framtiden med ett ”latent virus” som kan ledas tillbaka till den kommunistiska regimen. Ur denna kommer också enligt ärkebiskopen önskan om en ledare som ”skapar ordning”. 

(Vatican News)