Påven: Medjugorje tillåts som officiellt vallfärdsmål

Påve Franciskus tillåter officiella pilgrimsfärder till Medjugorje. Det meddelade på söndagen den apostoliske visitatorn ärkebiskop Henryk Hoser och nuntien för Bosnien-Hercegovina ärkebiskop Luigi Pezzuto. Därmed kan stift och församlingar organisera officiella vallfärder till Medjugorje, som sedan de första Mariauppenbarelserna 1981 lockat miljontals pilgrimer.

Men det påvliga tillståndet får inte missförstås: det innebär inte ett ”erkännande av de kända händelserna, som ännu behöver undersökas av kyrkan”, betonar Vatikanens presstalesman Alessandro Gisotti. Detta gäller även för präster som vill fira mässa i Mejugorje.

Påvens beslut motiveras av den ”ansenliga tillströmningen till Medjugorje och de rika nådens frukter som uppstått ur den”. För visitatorn ärkebiskop Hoser blir det lättare att hjälpa prästerna och de troende att genom ”Informationer och anvisningar” förbereda sina pilgrimsresor så att de kan genomföras ”på ett fruktbart sätt”.

Men varken visitatorns besök eller påvens beslut att tillåta vallfärder till Medjugorje innebär en ändrad kyrklig syn, som även fortsättningsvis är att de påstådda Mariauppenbarelserna inte erkänns som autentiska. 

(Vatican News)