Burkina Faso: Attackerna mot kyrkor fortsätter

I söndags angreps en kyrka i Dablo i regionen Centre-Nord i Burkina Faso. Angriparna stormade kyrkan i början av mässan och sköt ihjäl sex. På måndagen attackerades en Mariaprocessiomn i Zimtenga i samma region. Angriparna kidnappade ett antal deltagare sedan de låtit några minderåriga gå, varefter de förstörde en Mariafigur.

Burkina Faso upplever sedan flera år terrorvåld, etniska spänningar på lokal nivå och beväpnade gäng. I bakgrunden står mestadels jihadistiska grupper förbundna med Al-Qaida och IS. Främst i norra delen av landet, vid gränserna mot Mali och Niger förekommer flera gånger i veckan angrepp och kidnappningar.

Attackerna riktar sig mot skolor, regeringsinstitutioner och polisstationer men också mot muslimska och kristna präster och troende. I februari mördades en salesian i Nohao, i mars försvann en annan katolsk präst från staden Dori i Sahelregionen. 

Flera imamer har mördats som ansågs för lite radikala av jihadisterna. Sedan 2016 har huvudstaden Ouagadougou angripits tre gånger. Målen var hotell, restauranger och franska ambassaden.

Omkring hälften av befolkningen i landet är muslimer, cirka 30 procent är kristna, de flesta katoliker.

(kap – Vatican News)