Spanien: Första Opus Deikvinnan saligförklarad

Guadalupe Ortiz de Landazuri, medlem i Opus Dei, saligförklarades på lördagen i sin födelsestad Madrid. Hon var lärare i kemi och är den första kvinnan och icke vigda medlemmen av Opus Dei som blir saligförklarad.

Hon var född 1916 och dog 1975 och startade hem för kvinnliga studenter i Bilbao och Mexico City samt yrkesskolor för mexikanska kvinnor på landsbygden. Ledaren för Vatikanens kongregation för salig- och heligförklaringar, kardinal Giovanni Angelo Becciu, ledde firandet i Madrid.

Påve Franciskus skrev i sin hälsning att ”exempel på helighet” ger hopp och ”klart visar på den väg som vi måste gå”. Han uppmanade medlemmarna i Opus Dei att sträva efter den normalitetens helighet, som ”världen och kyrkan så väl behöver idag”.

Opus Deis ledare Fernando Ocariz förklarade att saligförklaringen av den första lekmannamedlemmen är ett ”nytt bevis” från kyrkan för den av grundaren Escriva inslagna vägen: helgelse mitt i vardagen.

(Vatican News)