Ordenssyster: ”Känner mig obekväm med ´Maria 2.0´”

Syster Mirijam Kaschner tillsammans med de katolska biskoparna i Norden,

Generalsekreteraren i Nordiska Biskopskonferensen, syster Mirijam Kaschner, har uttalat sig avvisande i en radiointervju till den tyska kvinnoaktionen ”Maria 2.0” och dess ”kyrkostrejk”. Framförallt att strejka kring bön och gudstjänst kommer inte på fråga, anser hon.

I radiointervjun sade hon:

– Nej, jag är inte med på kyrkostrejken, för den finns inte hos oss i Danmark. Men även om jag vore i Tyskland skulle jag fortsätta att gå i mässan och delta i bön och gudstjänst i kyrkan

– För att strejka mot denna min viktigaste livskälla som katolik skulle vara som en andlig hungerstrejk för mig, och jag ser inte meningen och syftet, sade syster Mirijam.

Lika obekväm är hon med temavalet:

– Rör det sig om att slå åt alla håll och att få upp alla omstridda frågor på bordet igen? För vad skulle annars kravet på en total bearbetning av övergreppsfallen (något jag helt och fullt stöder) ha att göra med prästämbetet för kvinnor och avskaffandet av celibatet?

Och hon tillägger att en vigning inte är en ”mänsklig rättighet” eller ett ”maktinstrument”.

Vidare frågar sig Kaschner om inte kvinnor precis som män kan åta sig tjänster och ämbeten i kyrkan, till exempel i församlingsråd och kyrkoråd, som lektorer eller som ledare av gudstjänster. Och samtidigt betonar hon:

– Visst behövs det i vår kyrka en förstärkt roll för kvinnan – också i ledande ämbeten och tjänster. Många ledande positioner i kyrkan, även i Vatikanen, kan och borde öppnas för lämpliga kvinnor.

– Kanske är det på tiden att vi kvinnor intar våra roller i kyrkan, utan att definiera dem med en strävan efter prästämbetet. Kvinnor har sitt eget karisma, som har hjälpt dem att i hundratals år forma, gestalta och berika kyrkan, menar syster Mirijam.

(Vatican News)