Mexico: 19 000 migranter väntar vid gränsen på asyl i USA

Nästan 19 000 migranter uppges idag vänta i nordmexikanska städer på möjligheten att söka asyl i USA. Den senaste tiden har en kännbar ökning noterats, skriver tidningen La Jornada och citerar San Diegos universitet i USA.

Redan i början av maj klagade den mexikanska kyrkan inför det stigande antalet migranter från Centralamerika på överbefolkade övernattningsställen. Alla landets 133 kyrkliga inrättningar var överfulla, sade generalsekreteraren vid mexikanska biskopskonferensen, hjälpbiskopen Alfonso Miranda Guardiola av Monterey.

Kyrkan har nått gränsen för det möjliga, tillägger biskop Jaime Calderon av Tapachula. Bara sedan oktober förra året har 14 kontingenter med migranter från Centralamerika anlänt till landet.

USA:s president Donald Trump har denna vecka på nytt förebrått den mexikanska regeringen för att inte företa sig något mot den ihållande strömmen av migranter från Centralamerika som via Mexiko söker sig till USA.

(kna – Vatican News)