Påve Franciskus besöker Rumänien

Den franciskanska Mariakyrkan i Șumuleu Ciuc, Rumänien

I slutet av maj besöker påve Franciskus Rumänien och kann vänta sig en stor upplsutning, meddelar portalen Romania Insider. Resan kommer också att ha ekumeniska inslag. Byggarbeten håller på att vidga ytan för människorna att möta påven. Mellan Iosifkatedralen och Revolutionstorget ståtar 15 vita dukar, en festyta med 5 000 stolar och därbredvid mobila biktstolar och kulturprogram som planeras på två scener.

Rumänien är ett kristet land, med 86 procent av de nära 20 miljonerna invånare tillhörande den rumänska ortodoxa kyrkan. Av de sex procenten katoliker är de flesta av ungerskt ursprung, och cirka 400 000 tillhör den grekisk-katolska kyrkan.

Åskådarna kan följa påvens ankomst på flygplatsen och mötet med de politiska representanterna hos president Iohannis, tills påven i sin papamobil på eftermiddagen personligen anländer till George-Enescutorget för att fira mässan i katedralen.

Mottoto för den femte påveresan 2019, ”På väg tillsammans”, och besökets logo med Guds Moders bild refererar till den kända vallfärds- och klosterkyrkan Sancta Maria i Șumuleu Ciuc, som påven vill besöka som pilgrim.

I Blaj kommer påven att bland annat saligförklara den grekisk-katolske martyrbiskopen Iuliu Hossu. Påven Johannes Paulus II besökte Rumänien 1999. Det planerade mötet mellan Franciskus och den ortodoxa patriarken Daniel sker under påverkan av de kyrkopolitiska spänningarna inom ortodoxien på grund av Ukraina.

(Vatican News)