Irland: Rätten till skilsmässa liberaliseras

En tydlig majoritet på Irland har röstat för ytterligare lättnader i skilsmässolagen i sitt land. Dryga åttiotvå procent röstade i söndags för att ett par inte behöver leva åtskilt i fyra år innan det begär skilsmässa. Nu måste parlamentet omsätta väljarnas viljeyttring.

Regeringspartiet Fine Gael föreslår en skilsmässoperiod på bara två år. Att skiljas blev möjligt i det mestadels katolska Irland först 1995. Landet har genomgått en snabb social förändring. 2015 legaliserades könsneutrala äktenskap, och i fjol avskaffades abortförbudet.

Kulturminister Josepha Madigan har sagt i en intervju att väljarna har ”gjort systemet mänskligare”. Valdeltagandet i söndags låg på lite drygt femtio procent. De irländska biskoparna hade rekommenderat att rösta nej till liberaliseringen av skilsmässolagen. Däremot försvarade alla partier i Irländska Republiken förslaget till lättnad.

(Vatican News)