Filippinerna: Gatubarn kan saligförklaras

Påve Franciskus har gett grönt ljus för saligförklaringen och kanoniseringen av ett gatubarn, Darwin Ramos, som dog vid 17 års ålder i en muskelsjukdom. Ramos levde sitt korta liv på Filippinerna.

Han var född 1994 i Pasay City och levde sina ungdomsår i stadens slum. För att försörja familjen samlade han och hans syster lump. Tidigt kom symptom på hans muskelsjukdom, senare diagnosticerad som Duchennes muskeldystrofi. Han kunde snart inte längre gå eller stå. Fattigdomen tvingade ut familjen på gatan, och Darwin sattes av sin pappa varje morgon på järnvägsstationen för att tigga.

Genom en stiftelse och dess fältarbetare, som gav stöd åt den sjuka pojken, lärde han känna den katolska tron och blev döpt i december 2006. Ett år senare fick han ta emot den första heliga kommunionen och blev konfirmerad. Hans tillstånd blev allt sämre, men Darwin utvecklade en djup personlig kontakt med Kristus. Han kallade sin sjukdom inte ”myopati” utan ”mission”.

Darwin dog den 23 september 2012 i Philippine Children’s Medical Centre (PCMC) i Quezon City, med rykte om sig att vara ett helgon. Han tackade alla som hade hjälpt honom och uttryckte sin glädje i hoppet om att snart få möta Herren. 

På begäran av föreningen för Darwin Ramos vänner har den lokale biskopen, Honesto Ongtioco”, initierat salig- och helgonförklaringsprocessen.

(Vatican News)