Ortodoxa rumäner: Påvebesöket ett steg framåt

Påvebesöket i Rumänien var för både katoliker och ortodoxa ett steg framåt för ”gräsrotsekumeniken”. Det säger den ortodoxe prästen Constantin Preda vid ortodoxa teologiska fakulteten i Bukarest i en intervju.

– Påven betonade att rumänerna visserligen har levererat många migranter till Västeuropa, men inte bara ekonomiska migranter utan också kristna värden. Samtidigt påminde han oss om att roten till vår tro är frisk och att vi som grenar ur denna rot måste växa samman, säger Preda.

– Patriarken Daniel underströk också att katolska kyrkan tar emot många ortodoxa från Rumänien i Italien, Spanien, Tyskland och Frankrike. Det är viktigt som ”gräsrotsekumenik”, det är en kristen solidaritet, en syskonkärlek, så som det var i den tidiga kyrkan, fortsätter prästen.

Det var ett viktigt besök för Rumänien, för alla kristna, inte bara för katolikerna, säger han.

– Det gäller även för de ortodoxa, för budskapet som Franciskus framför liknar det av Johannes Paulus II och påminner Rumänien om att det är ”Gudsmoderns land”…

(Vatican News)