Påven mötte ungdomar i Rumänien

Pope Francis greets the crowd as he arrives for a Marian gathering with young people and families in the square outside the government Palace of Culture in Iasi, Romania, June 1, 2019. (CNS photo/Paul Haring) See POPE-ROMANIA-IASI June 1, 2019.

På sitt tredagars besök i Rumänien i helgen sammanträffade påve Franciskus med ungdomar i staden Iasi. Hans budskap var en varning för splittring och en maning till broderlighet och kärlek. Den Helige Ande omfamnar skillnader och enar dem i mångfald, sade han.

– Lycka kommer av att göra andra lyckliga. Allt annat är sagor, betonade han för de unga.

Vid det ”marianska mötet” med ungdomarna från Rumänien och grannländerna varnade han för den kortlivade njutningen av konsumtion. Gud vill, sade han, att de skall använda sin ”frihet som valfrihet och säga ja till en kärlekens plan”. Detta är ”en mycket större frihet än den att konsumera och köpa prylar”. 

Franciskus inbjöd de unga att vara ”2000-talets pilgrimer”, som är förmögna att tänka på värden som relation och bindning på ett nytt sätt. Det handlar inte om att starta högtflygande projekt, utan om att ”låta tron växa”.

Tron ”förmedlas för resten inte bara med ord, utan med gester, blickar, smekningar som de vi fick av våra mödrar och våra mormödrar, med smaken av det som vi lärde oss på enkelt och ursprungligt vis hemma”, sade påven. 

(Vatican News)