Biskopsstöd för Greta Thunberg

Den emeriterade Amazonasbiskopen Erwin Kräutler gläder sig åt det starka ekot på Greta Thunbergs ”Friday for Future”-rörelse.

– Att ungdomarna nu rör på sig därför att de oroar sig för sin framtid är en framgångsupplevelse för mig, säger den brasiliansk-österrikiske biskopen i en intervju. 

Ungdomarna inser ”att de är de som får lida av det som görs nuförtiden, och att de som idag bestämmer i politiken och ekonomin sedan länge är pensionerade eller döda när följderna av deras handlande blir kännbara”, säger Kräutler.

Sedan årtionden riktar han och andra brasilianska biskopar uppmräksamheten på skogsskövlingen och miljöförstörelsen, men har tidigare ”knappast fått något eko” för det, påminner den snart 80-årige förre biskopen av Altamira-Xingu i brasilianska Amazonas.

”Ungdomarna har ”insett att de måste forma sin framtid redan idag”, säger Kräutler. Nu måste man ta deras oro på allvar. ”Vi, de gamla, kan inte låtsas som om det inte angår oss. Det är helt enkelt ansvarslöst.” Här har kyrkan ett ansvar: ”Den kan få människor att satsa på och skydda de som Gud har givit dem.”

Kräutler är starkt kritisk mot Brasiliens statschef Jair Bolsonaro. Hans avsikt att öppna Amazonasregionen för multinationella gruv- och träkoncerner var för honom som ”ett stygn i hjärtat”. ”De kommer för att göra pengar och annat av marken och lämnar efter sig åt oss en förgiftad miljö. De bryr dig inte ett dyft om konsekvenserna”, kritiserar biskopen.

(Vatican News)