Påven manar till dialog i Sudan

(Foto: AP)

Med ”sorg och smärta” reagerar påve Franciskus ”på de nyheter som i dessa dagar kommer från Sudan”. Det sade han i samband med middagsbönen Regina Coeli på Petersplatsen på söndagen.

Blockaden av arméhögkvarteret i Khartoum upplöstes med våld den 3 juni, vilket krävde många dödsoffer – hur många, hemlighålls av makthavarna. Också i söndags upprättade demonstranter i Bahri i norra Khartoum gatursprärrar. Polis gick till angrepp med tårgas och skjutvapen. 

– Låt oss be för detta folk, sade påven. Måtte våldet sluta och en dialog sikta på folkets bästa!

Påven gick inte in på detaljer kring revolutionen och maktkampen i Sudan. Demonstrationerna har lett till att den mångårige makthavaren Omar a-Bashir har störtats, men det är oklart om militären tar makten eller om demokrati stegvis införs.

Nyligen höll Franciskus i Vatikanen ett bönemöte för fred i Sudan. Med en gripande gest böjde han sig djupt ned framför de sudanesiska representanterna i en vädjan om fred. Södra Sudan, med huvudstaden Juba, skildes från resten av landet år 2011, efter ett långt inbördeskrig.

(Vatican News)