Katolske regissören Franco Zefirelli död

Den italienske filmregissören Franco Zefirelli avled på lördagen. Han gjorde sig känd bland annat genom sin tv-produktion ”jesus av Nazaret”. Han dog i Rom, 96 år gammal, och borgmästaren i Florens, Zefirellis födelsestad, kallade honom i sin kondoleans ”en av de största kulturskaparna”.

Zefirelli fick ett namn genom sina operauppsättningar och filmen ”Romero och Julia” år 1969. 1977 följde hans tv-serie ”Jesus av Nazaret” med bland andra Peter Ustinov och Anthony Quinn.

Han avled i närvaro av sina adoptisöner, en präst och en läkare. Zefirelli var praktiserande katolik och samtidigt öppet homosexuell. Politiskt engagerade han sig för Berlusconis parti Forza Italia. Både påve Franciskus och hans föregångare Benediktus XVI hade tagit emot honom i audiens.

(Vatican News)