Chile: ”Vi måste bygga upp förtroendet på nytt”

– Vi måste bygga upp förtroendet på nytt, också till oss själva, så att vi blir mer trovärdiga. Det kommer att ta år. Med den bedömningen anträder den nye hjälpbiskopen av Santiago de Chile, Alberto Lorenzelli, sitt ämbete.

På lördagen vigde påven den argentinafödde Lorenzelli till biskop. Den chilenska kyrkan befinner sig i en svår kris på grund av skandaler kring övergrepp och förtiganden.

”Jag anförtror dig denna besvärliga uppgift”, berättar den nyvigde att påven sa till honom.

– Påven bad mig om denna tjänst, han sade: Var snäll och gör det för kyrkans skull, säger Lorenzelli. Men varken han eller den apostoliske administratorn i Santiago de Chile är ”några frälsare”.

– Vi kan inte lösa alla problem.

Lorenzelli, själv salesian, har själv undersökt övergreppsskandaler i Chile. Det utlöste en ”djup omvändelse” hos honom.

– I mötet med offren och deras anhöriga upptäckte jag ett djupt sår som man inte kan ignorera eller gömma undan, säger han och är orolig för att skandalerna får unga all besvikna vända sig bort från kyrkan.

Chilenska medier uppger att 150 fall av övergrepp utreds som rör 219 kyrkligt anställda. 241 personer uppges vara offer och av dem var 123 minderåriga vid tiden för övergreppet. Många biskopar har också trätt tillbaka.

(Vatican News)