USA-kardinal tar avstånd från Bannon

Den katolska populistakademi som planeras av Steve Bannon i det tidigare klostret Trisulti har förlorat en av sina kyrkliga stödjare. Den nordamerikanske kardinalen Raymond Leo Burke lade på tisdagen ner sitt hedersordförandeskap för föreningen ”Dignitatis Humanae Institute” (DHI) och sade upp sin medverkan.

Samtidigt distanserade sig Burke från den amerikanske högerpopulisten Bannon, som vill inrätta en politisk ledarutbildningsinstitution till försvar för det kristna Västerlandet i det medeltida tidigare klostret i närheten av Rom.

Burkes avståndstagande utlöstes av Bannons stöd för ett filmprojekt som skulle handla om en homosexuell subkultur i Vatikanen. Burke, som tillhör det konservativa lägret i kyrkan, distanserade sig även från ”en rad påståenden från Bannon om den romersk-katolska kyrkans lära och disciplin”.

DHI:s ledare Benjamin Harnwell ansåg att Bannon framställts oriktigt i samband med filmprojektet, och att DHI inget har att göra med projektet. Bannon skulle ha träffat den franske skriftställaren Frederic Martel på hans, Harnwells, privata initiativ.

(Vatican News)