Kardinal, nyckelfigur bakom Kubas och USA:s närmande, död

Cuban Cardinal Jaime Ortega, retired archbishop of Havana, died at age 82 July 26, 2019, after a long battle with cancer. He is pictured in Washington Aug. 2, 2010. (CNS photo/Nancy Wiechec) See OBIT-ORTEGA July 26, 2019.

Kubas kardinal Jaime Ortega har avlidit vid 82 års ålder. Kardinal Ortega, som var pensionerad ärkebiskop i Havana, var känd långt utanför Kubas gränser. Under 35 år som ärkebiskop var han en stark röst för Kubas fattiga befolkning. Han tröttnade aldrig på att mana för större frihet för kyrkan i Kuba och på att försöka förmå USA att avsluta sina ekonomiska sanktioner mot landet.

Som ung präst tillbringade Ortega nästan ett år i regeringens arbetsläger i slutet av 1960-talet, men fick senare även vara med om att personligen välkomna tre påvar till sitt hemland: Johannes Paulus II 1998, Benedikt 2012 och Franciskus 2015. Han var även hemlig nyckelfigur i de förhandlingar som skedde för att återuppta diplomatiska förbindelser mellan USA och Kuba. Likaså utgjorde han i egen person länken mellan påve Franciskus, president Obama och Raul Castro 2014 i förhandlingarna om att avveckla USA:s ekonomiska embargo mot Kuba.

(The Tablet)