Kardinaler överlämnar personligt brev från påven till Syriens president

I ett personligt brev till Syriens president Bashar al-Assad, som i slutet av juli överlämnades från kardinal Turkson och den påvlige nuntien i Syrien, uppmanar påve Franciskus presidenten att visa ”god vilja” för att få slut på inbördeskriget.

Det var kardinal Turkson från Ghana, prefekt för dikasteriet för främjandet av mänsklig utveckling, som tillsammans med nuntien i Syrien, kardinal Mario Zenari, och fader Nicola Roccardi OFM, fick uppdraget att överlämna påvens brev. I sitt brev ger påven uttryck för ”djup oro” för den humanitära situationen i Syrien och särskilt för invånarna i provinsen Idlib, där 1,3 av tre miljoner invånare nu tvingats fly.

Påven har länge varit djupt engagerad i situationen Syrien, och 2016 utnämnde han nuntien i landet till kardinal, för att ge sin representant högsta, möjliga diplomatiska status.

(The Tablet)