Elisabeth Seton

Elisabeth Seton

Som ung levde hon flera år i ett lyckligt äktenskap. Men kärleken till Guds ord fanns alltid där och när hennes make avled var det i dessa ord hon fann sin tröst och sin styrka. I Guds ord stannade hon i resten av sitt liv och 1975 blev hon den första infödda amerikanskan att helgonförklaras av Katolska kyrkan.

Elizabeth Ann Bayley Seton föddes 1774 och växte upp i den övre medelklassen i New York. Hon var en stillsam, tystlåten och eftertänksam flicka som redan från tidiga år läste Bibeln med stort intresse. När hon växte upp och träffade den välbärgade William Seton blev hon djupt förälskad och de två levde i ett lyckligt och välmående äktenskap. Men när hennes svärfar hastigt avled och lämnade det unga paret med ansvar både för Williams sju bröder och systrar och för det stora importföretaget förändrades allt. William Seton saknade sin fars affärssinne och blev
slutligen tvungen att lämna in en ansökan om konkurs. Han drabbades också av tuberkulos.

I ett försök att rädda Williams hälsa reste paret till Italien, där William hade affärsvänner. Men hans hälsa fortsatte att försämras, och han avled. Elizabeths enda tröst var att han, före sin död, kommit till tro på Gud. Själv stannade hon en tid i Italien och genom sin starka önskan om livets bröd kom hon i kontakt med Katolska kyrkan. Där fann hon tröst i Jungfru Maria, och hon bad ständigt till Guds moder om vägledning till den sanna
tron. 1805 konverterade hon.

När Elizabeth kom tillbaka till USA startade hon, på inrådan av ordföranden på St Mary’s College i Baltimore, en skola. När föräldrarna fick veta att Elizabeth konverterat till den katolska tron var det många som tog sina barn ur skolan, trots att skolan i sig var sekulär. Då föddes tanken på något nytt. Tillsammans med två unga kvinnor som hjälpte henne i hennes arbete startade Elizabeth en kommunitet och den första fristående katolska skolan i USA.

Den 25 mars 1809 avgav Elizabeth Seton sina löften om fattigdom, kyskhet och lydnad, bindande för ett år. Därefter kallades hon moder Seton. 1812 togs kommuniteten upp i Missionskongregationen, under S:t Vincent de Pauls lära. Sex år senare hade moder Seton och hennes systrar inrättat två barnhem och en ny skola. Idag kan sex kommuniteter i USA spåra sitt ursprung till moder Setons ursprungliga kommunitet.

Redan i början av 1800-talet hade moder Seton drabbats av tuberkulos. Trots sjukdomen fortsatte hon att vägleda sina barn och sina systrar. En av hennes mest älskade böner var Psalm 23, och hon hade utvecklat en djup hängivenhet till eukaristin, den Heliga Skrift och till Jungfru Maria.

Under de senaste tre åren av sitt liv, kände Elizabeth att Gud var redo att kalla henne hem till sig, och det beredde henne stor glädje. Hon gick bort 1821 46 år gammal, bara sexton år efter att ha blivit katolik. De som kände moder Seton var övertygade om att hon skulle helgonförklaras och kyrkan identifierade minst tre mirakel som kunde kopplas till henne. Ett barn hade mirakulöst botats från leukemi, en kvinna botades på liknande sätt från cancer och en man överlevde på samma mirakulösa sätt en massiv hjärnsjukdom.

Den 17 mars 1963 saligförklarades hon av Johannes XXIII. Den 14 september 1975 kanoniserades hon av påven Paulus VI. Hennes festdag infaller den 4 januari.
Bitte Assarmo