Signumpodden med John Sjögren

Det är med något ojämna mellanrum som nya delar av tidskriften Signums podd – Signumpodden – läggs ut. Men avsnitten är väl värda att vänta på. När detta skrivs finns totalt tio avsnitt som avhandlar allt ifrån John Henry Newmans liv, liberalismens misslyckande och katolsk sociallära till Flannery O’Connor och Shakespeare.

Kulturskribenten John Sjögren, som leder samtalen, gör en grundlig djupdykning i varje ämne, och avsnitten förtjänar att lyssnas på med koncentration. De flesta är runt 50 minuter långa, vilket skulle kännas aningen långt om det inte vore för att samtalen oftast är intressanta och initierade.

Lyssnaren märker att John Sjögren förbereder varje ämne med omsorg. Han har även förmågan – och vettet – att ställa sig själv lite mer i bakgrunden och låta sina gäster komma till tals och tala till punkt, något man som podd-lyssnare ofta kan sakna i andra samtalspoddar.

I en tid när det ständiga mediebruset tränger sig på allt mer och det allt oftare är den som talar klatschigast och med vassast formuleringar som får komma till tals, är Signumpodden en lågmäld, välbehövlig kontrast för den, som har en knapp timme till övers och gärna vill bredda sin utblick.

Helena D’Arcy